Waarom NEN-EN 16034 zo belangrijk is en wat jij hier van kan merken

Waarom NEN-EN 16034 zo belangrijk is en wat jij hier van kan merken

Dat we bij Gevel Design Beek veiligheid belangrijk vinden, dát hoeven we je vast niet uit te leggen. Niet voor niets streven wij ernaar vooraan te staan als het gaat om het behalen van certificeringen en normeringen op onze producten en handelswijze. Zo bieden we jou de beste producten aan, die voldoen aan de allerlaatste eisen. Eén van die normeringen is de CE-markering voor draaiende delen in de buitengevel die sinds 2019 volgens NEN-EN 16034 verplicht is. Maar wat houdt deze normering precies in, welke elementen vallen daaronder, en wat kan jij hier van merken? In dit blog leggen we het je allemaal uit.

Veel producten mogen alleen in de Europese Unie (en Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) worden verhandeld als ze CE-markering hebben. Met zo'n markering verklaart de fabrikant dat het product voldoet aan alle toepasselijke EU-wetgeving. Een belangrijke toevoeging dus!

Buitendeuren en te openen ramen

Sinds 1 november 2019 is CE-markering volgens NEN-EN 16034 verplicht voor voetgangersdeuren, industriële, commerciële garagedeuren en ramen met brand- en/of rookwerende eigenschappen. Het gaat specifiek om deze gevelelementen in de buitengevel, dus buitendeuren en te openen ramen. Belangrijk om te weten; gevelelementen waar geen te openen delen in zitten vallen hier niet onder.

De Europese productnorm NEN-EN 16034 schrijft verder voor dat de desbetreffende fabrikant de productie en de interne kwaliteitsbewaking moet laten controleren door een 'Notified Body'. Dit is bijvoorbeeld SKG-IKOB, dat in maart 2017 de benodigde accreditatie behaalde. Voldoe je aan NEN-EN 16034, dan moet dit nog wel bevestigd worden met een certificaat van prestatiebestendigheid.

Gebruik je producten zonder CE-markering terwijl die markering wel verplicht is, of wanneer de fabrikant niet beschikt over een certificaat van prestatiebestendigheid, dan bega je niet alleen een economisch delict. Je bent ook aansprakelijk voor de gevolgen die hieruit kunnen volgen. Wanneer een brandwerende deur niet voldoet aan de regels dan kan dit leiden tot levensbedreigende situaties.

Brandwerende documentatie

Gevelelementen die brandwerend zijn moeten voldoen aan de brandwerende documentatie van de systeemleveranciers. Sinds de ingang van NEN-EN 16034 kwam de toen beschikbare documentatie voor draaiende delen in de buitengevel voor een groot deel te vervallen. De oude testen vielen niet onder de scope van NEN-EN 16034. Hierdoor moesten systeemhuizen veel opnieuw gaan testen en vastleggen onder de juiste scope. Hoewel de documentatie inmiddels aardig op orde is, zien we in de praktijk nog steeds voorbeelden waarbij het gevraagde niet altijd kan worden behaald met de beschikbare documentatie.

Zoals je merkt is het goed om bij de materiaalkeuze van jouw project te kijken hoe het zit met de normeringen. Bij Gevel Design Beek staan wij voor veiligheid. Daar ga jij toch ook voor?  

Mocht je vragen hebben of ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen, neem gerust contact met ons op. Eén van onze specialisten staat je graag te woord.

Terug naar overzicht